Stap 2 - Maak een back-up

Bij zowel de volledige overstap van Windows naar Linux als het installeren van Linux naast je bestaande Windows installatie is het belangrijk om een back-up te maken van al je persoonlijke bestanden.

Volledige overstap van Windows naar Linux

Als je ervoor kiest om volledig over te stappen van Windows naar Linux, wordt je harde schijf tijdens de workshop volledig gewist voordat we Linux installeren. Zorg er daarom voor dat je een back-up maakt van al je persoonlijke bestanden, zodat je ze later kunt benaderen vanuit je nieuwe Linux installatie.

Windows behouden en Linux installeren

Als je Windows wilt behouden en daarnaast Linux wilt installeren, blijven al je persoonlijke bestanden toegankelijk door op te starten in Windows in plaats van Linux. We willen echter benadrukken dat het maken van een back-up van je bestanden zeer belangrijk is. Tijdens de installatie van Linux wordt er namelijk een serieus en complex proces uitgevoerd op je computer. Hoewel de kans klein is, bestaat er een minimale kans dat er iets misgaat en je niet meer bij je persoonlijke bestanden kan komen. Daarom dringen we er sterk op aan dat je vóór aanvang van de workshop een back-up maakt, zodat al je persoonlijke bestanden, zoals foto's, video's en documenten, 100% veilig zijn.

Methoden voor het maken van een back-up

Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken:

Extern opslagmedium

Je kunt een back-up maken door je bestanden op te slaan op een extern opslagmedium, zoals een USB-stick of een externe harde schijf. Als je alleen foto's en documenten op je computer hebt, heb je vaak genoeg aan een USB-stick met een opslagcapaciteit van 32 GB, die je al vanaf 5,60 euro kunt kopen. Als je echter ook veel persoonlijke video's wilt bewaren, is het waarschijnlijk verstandig om een externe harde schijf met een capaciteit van minimaal 1TB te gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar vanaf 70 euro.

Cloud opslag

Qua cloud opslag kunnen we de bigtech-vrije optie Nextcloud aanbevelen, een betaalde decentrale internetoplossing, of Cloud Murena, waar je 1GB gratis opslagruimte krijgt en die ook bigtech-vrij is.

Voor maximale zekerheid kun je er ook voor kiezen om beide opties te gebruiken. Zorg ervoor dat je de back-up van je persoonlijke bestanden maakt voordat je aan de workshop begint, zodat je gegevens veilig zijn en je zonder zorgen de overstap naar Linux kunt maken.

Heb je een back-up gemaakt? Ga door naar de volgende stap.

Menu